K45 - mux2 Nitra/Štúrovo (ex.21)

Skúsenosti s A/D príjmom na Západnom Slovensku

K45 - mux2 Nitra/Štúrovo (ex.21)

Poslaťod David Kriz » Pia 02. Apr 2010 19:58:21

Takže aktuální info! Skutečně se na NR kraj vykašlou s mux1 a pustí tam až mux2. Nedojde tedy k tomu vypujčení k21 z mux2 do mux1, jak se o tom trepe celou dobu. Dnes to aktualizovali v článku na zive.sk. Takže z Nitry ještě 3 měsíce nic nespustí! Pochybuju, že by teď spustili jediný vysílač mux2, když nemají co by do něho zařadili...

http://www.zive.sk/towercom-spustil-dva ... fault.aspx

Towercom spustil dva DVB-T vysielače, Nitru asi nestihne
Kľúčový vysielač firma dosiaľ nespustila. Chýba jej povolenie. Nejasná je aj situácia so zaradením Markízy a TA3. Spresnené

Spresnené, dnes o 15:50: nitriansky a štúrovský vysielač už budú šíriť signál druhého multiplexu. „TÚ SR v súčasnosti neeviduje nevybavené žiadosti o povolenie vysielačov pre 1. multiplex“, spresnil hovorca úradu Roman Vavro. Towercom chce teda podmienku z povolenia splniť s aktuálne spustenou sieťou vysielačov, bez pokrytia veľkej časti Nitrianskeho kraja.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Birko » Sob 03. Apr 2010 22:20:40

No som dost zvedavy ako to s tou Nitrou nakoniec bude.. Mohol by som byt jeden mala z tych co budu moct mat oba MUXy :D .. podla toho ako napisalo zive.sk, ze len na par miestach bude mux2 atd. ... uvidime
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Sob 03. Apr 2010 22:22:00

Jenže co bude v tom muxu2? :-D A kdy ho tedy spustí? až v júní nebo už teď? Anténa tam už je... 3 měsíce tam asi hnit nebude...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Birko » Ned 04. Apr 2010 12:01:36

verejnopravny: STV1,STV2,STV3 + okruhy SRo
komercny: Markiza, Doma, JOJ, JOJ+, TA3
druhy komercny: nejake lokalky v jednotlivych oblastiach

moj tip
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Ned 04. Apr 2010 12:50:57

to neni o tipu, to co pises je vicemene jasne a dlouhodobe ocekavane... ale v kontextu soucasne situace zatim asi tezko neco spusti co by melo obsah...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Birko » Pon 05. Apr 2010 11:55:43

tak dalsie 2 muxy spustit musia koncom juna, aj ked len z jedneho vysielaca, kedze nie je dane ake to musi mat minimalne pokrytie. To si podla mna splnia uz len tou Nitrou, a niekde este nieco spustia a tam hodia nejaku lokalku a budu mat vybavene
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Pon 05. Apr 2010 12:34:39

Birko píše:tak dalsie 2 muxy spustit musia koncom juna, aj ked len z jedneho vysielaca, kedze nie je dane ake to musi mat minimalne pokrytie. To si podla mna splnia uz len tou Nitrou, a niekde este nieco spustia a tam hodia nejaku lokalku a budu mat vybavene


tak tu lokalku nebo třeba Markízu nebo TA3 budou muset právě dát do toho 21k Nitra, ten je komerční mux2.... někde musí spustit mux(3) veřejnoprávní, na zive.sk to bylo, kde to nekoliduje.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 05. Apr 2010 12:56:46

tu su tie frekvenice a vlastne vsetko az na poprad a rim.sobotu(zase preferovany vychod) je to vsade inde problem. ale podla tej tabulky komercny mux v BA a NR by spustene mali byt . co tam potom ze verejnopravny pre analog byt nemoze, ved v terajsom muxe stv su, ved by to aj tak bolo len duplicitne. sak kde nemoze byt verejnopravny spusteny zatial , tak nech nechaju tieto prechodne muxi a je vsetko vyriesene a nik nebude nicim ukrateny

http://www.zive.sk/dalsie-dvb-t-multipl ... fault.aspx
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Pon 05. Apr 2010 13:07:21

a to je právě to co nikdo neví. Jak třeba STV, která nemá ani na výplaty, bude platit paralelní vysílání ve 2 muxech. Dřív než ty televize budou dostupné v řádných muxech (stv, joj) asi tento nevypnou, ale od té doby pojedou oba. STV bude muset do svého muxu tak jako tak, ta si nemůže vymýšlet jako komerční, jestli vůbec a do kterého.

Btw preferovaný východ, já nevim no, východiari řvou většinou opačně :-) Tak jim přejte aspoň tu TV :-D Navíc, tady jde o koordinace, a to je dlouhodobá záležitost jak co vzniklo a co kde vysílá. To nemá s nějakým preferováním nic společné.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 05. Apr 2010 13:11:03

od vzniku stranky dvbt.towercom sa tam v 90% sprav riesil v kuse Poprad. Bratislava ,Nitra ani raz .
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Pon 05. Apr 2010 13:32:59

viliamko píše:od vzniku stranky dvbt.towercom sa tam v 90% sprav riesil v kuse Poprad. Bratislava ,Nitra ani raz .


A co chceš řešit na Bratislavě? Dyť tam to jde na kus drátu. Kdo tvrdí že ne tak ani neví asi jak se jmenuje, natož že má mít anténu. A ano, ani na ten kus drátu nebo prut na který to chodí, nikdo nic nechytí když to bude mít za pokoveným plastovým oknem (ověřeno u kamoša v Karlovej Vsi, u okna na prut nulový signál, při pootevření okna plný kotel). Pomatenci, kteří tvrdí po diskusích za zive.sk apod, že v Petržalke nejde mux1 z Kamzíku, protože vypli Technopol, to je postavené na hlavu. Kamzík měl 5kW a Technopol o hodně méně, teď jede Kamzík 50kW a ještě vertikál, pro ty proutky apod ideální. Ale prostě když se někde zavře s notebookem a usb prijímačem na záchodě a za pokovenýma oknama, tak to pak holt chytí to, co se na záchodě dělá :-)

Nitra byla mrtvá, to věděl každý...tam řekli natvrdo, není kmitočet.
O Poprad, Prešov šlo proto, že tvrdili, že tam ide KH a nešla tam...a hlavně proto, že v Prešove se původní vysílání TelecomCorp vypnulo!
Je dost rozdíl, když něco nemáš vůbec (Nitra) nebo to máš X let a vypnou ti to nebo změní a musíš řešit tu změnu (lidi zblblí mediálníma kecama navíc mysleli, že nemusí nic udělat a vše půjde jak předtím).
U toho divného muxu kde bylo STV3HD je to zas jen o kmitočtech. Kdo do tohoto nevidí, tak nemá šanci posoudit jak je to složité (viz NItra).
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 05. Apr 2010 13:43:10

mozno do toho az tak nevidim,ale jedno je fakt, s nitrou klamali. nepovedali tak jednoznacne ze neni kmitocet a nic nebude. od zaciatku roka tvrdili ze nR zapnu do 30 marca. este na stv tv diskusii 18 marca tvrdili ze sa NR zapne. a vidis ,TU SR potvrdil ze o NR nikdy ani neziadali, takze otvorene klamali.

Co sa tyka BA a nemoznosti prijimu naseho muxu, ja len za seba mozem potvrdit to co tvrdis ty, na mojom starom byte 12 posch Romanova ulicasmer juh na aktivnu malu izbovu antenu ,nemusi byt ani v prude naladim K23,24,34,38,43,52,53 a prirodzene K66. ale skusal som aj u kamosa na 4 poschodi Namestie hraniciarov, okna juho zapad tiez na len na aktivnu izbovu a okrem sekajuceho naseho muxu sme nenaladili nic ine, takze u mna na romanovej nepochybne zavazilo to 12 posch
Naposledy upravil viliamko dňa Pon 05. Apr 2010 13:50:21, celkovo upravené 1
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Pon 05. Apr 2010 13:50:00

viliamko píše:mozno do toho az tak nevidim,ale jedno je fakt, s nitrou klamali. nepovedali tak jednoznacne ze neni kmitocet a nic nebude. od zaciatku roka tvrdili ze nR zapnu do 30 marca. este na stv tv diskusii 18 marca tvrdili ze sa NR zapne. a vidis ,TU SR potvrdil ze o NR nikdy ani neziadali, takze otvorene klamali.

Co sa tyka BA a nemoznosti prijimu naseho muxu, ja len za seba mozem potvrdit to co tvrdis ty, na mojom starom byte 12 posch Romanova ulicasmer juh na aktivnu malu izbovu antenu ,nemusi byt ani v prude naladim K23,24,34,43,52,53 a prirodzene K66. ale skusal som aj u kamosa na 4 poschodi Namestie hraniciarov, okna juho zapad tiez na len na aktivnu izbovu a okrem sekajuceho naseho muxu sme nenaladili nic ine, takze u mna na romanovej nepochybne zavazilo to 12 posch



No jo, jenže aktivní pokojová anténa nená anténa :-) A jednoznačně je řečeno, že ta síť není stavěna na příjem na přenosná antény uvnitř budov. Prostě k66 do STA a mají ho všichni. Tak to má byt v celé Petržalke. Ale tam je všude kabel, optika atd, od několika providerů... takže STA asi nikdo neřeší.

S Nitrou, jasně, lhali, já se Twrcm nezastávám (je to banda kravaťáků, manažerů a jiných nesmyslů, mně stačil ten rozhovor, kde jistý nejmenovaný tvrdil, že není potřeba vysoký vysílač a že stačí malý výkon), jen říkám že tam kmitočet nebyl na mux1, takže to tvrzení jejich dlouhodobé, že ten k21 pustí prostě evokovalo, že si ho vypujčí (i to někde řekli), čemuž jsem do poslední chvíle věřil i já. Taky jsem se spletl, resp. naletěl. Vavro řekl, že pro mux1 žádné povolení už nemají na stole. A mux2 má vysílat až za 3 měsíce, prázdný ho vysílat nebudou, z té Nitry, a pochybuju že s někým mají smlouvu. I když kdoví, třeba nás zničehonic Towercom překvapí zprávou, že v Nitre spustili mux2 a jsou v něm obě Markízy a TA3 :-) A třeba i Živa :lol:
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 05. Apr 2010 13:55:24

no ved to , ze keby ma clovek este voci nim doveru tak si povie ze ok,sak je uz april , necele 3 mesiace a je to. no ale po tychto odrboch to uz vidim ze ani ziaden jun nebude, a pekne si 90% sk bude musiet pockat na nejaky december 2012 kedy sa zas zrazu pompezne a na rychlo vsetko spusti pred 1.1 2012. a nakoniec, ani ten 1.1.2012 nieje nijakym zakonom viazany, je to len medzinarodny dohovor a jeho porusenie sa nijak netresta ani nevymaha, takze konieckoncov sa nakoniec moze vsetko este na cele roky posuvat...
cista Uganda....
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Birko » Uto 06. Apr 2010 23:25:38

David Kriz píše:Kamzík měl 5kW a Technopol o hodně méně

Kamzik bol 1kW, a Technopol 3,5kW ... ale to len na okraj :)

"Druhý a verejnoprávny multiplex budú v komerčnej prevádzke k 30. júnu 2010." ... K tomuto sa zaviazali, kebyze to nespustia, tak porusia podmienky, ktore boli vo vyberovom konani .. takze nejake provizorne spustenie ocakavam, bez vypinania analogu je nemozne robit nieco naviac. Tu Nitru si mudro usetrili na novy MUX, aby splnili podmienku. Co sa vsak bude dalej diat,to je fakt velka otazka ... ved stale nie je ani ziaden plan prechodu (vypinanie analogu)... cesi to maju prepracovane. David, kedy boli u Vas zname presne terminy vypinania analogu? Ved toto nie je normalne... blazniva krajina
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Uto 06. Apr 2010 23:39:37

Birko píše:
David Kriz píše:Kamzík měl 5kW a Technopol o hodně méně

Kamzik bol 1kW, a Technopol 3,5kW ... ale to len na okraj :)

"Druhý a verejnoprávny multiplex budú v komerčnej prevádzke k 30. júnu 2010." ... K tomuto sa zaviazali, kebyze to nespustia, tak porusia podmienky, ktore boli vo vyberovom konani .. takze nejake provizorne spustenie ocakavam, bez vypinania analogu je nemozne robit nieco naviac. Tu Nitru si mudro usetrili na novy MUX, aby splnili podmienku. Co sa vsak bude dalej diat,to je fakt velka otazka ... ved stale nie je ani ziaden plan prechodu (vypinanie analogu)... cesi to maju prepracovane. David, kedy boli u Vas zname presne terminy vypinania analogu? Ved toto nie je normalne... blazniva krajina


Na úvod, jo máš pravdu, přehodil jsem to, našel jsem to ve staré tabulce, Kamzík 1kW, Technopol 3,5kW. Holt, čísla si odmítám pamatovat :-) No ale nikdo mi nevymluví, že těch 50kW vertikál z kopca to na ty proutky není minimálně ekvivalentní (pokud nejsu zadrbaný někde s čudlíkem od notebooku v zadku) ... kurňa já snad vezmu auto a pojedu to tam poměřit mobilně po městě ;-)

K tomu vypínání u nás... no nemysli si, že my máme něco spešl :-D Z našeho úžasného TPP nebo-li Technického plánu přechodu, se stal použitý kus toaletního papíru. Plácají se tam kanály jen tak, jinačí než byly domluvené, což je porušení, dělá to sám ČTÚ, Nova kvuli tomu odmítla vypínat, takže hraje několik silných analogů dál, přestože měly dávno zhasnout. Extrém jsou Domažlice, tam měli dobrovolně vypnout 2006, vypli, za 3 měsíce to zas zapli a od té doby to jede furt. Povinnost to vypnout byla teď na podzim 2009 už v té oblasti celkově, nestalo se nic...

Takže se nebojte, každý máme svoje lokálne špecifiká ;-) Všude jsou papaláši a ziskuchtiví, kteří si vše jen ohýbají kvuli sobě, aby z toho měli co nejvíc. Na CZ/SK je to ještě dobré, aspoň se něco děje (i když blbě) a jsou jakés-takés plány (i když zatím se moc nedodržují), Poláci ti v tom mají bordel totální! Ti ani neví či jsou...neví kdy mají začat, natož skončit.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod kaaro » Str 07. Apr 2010 8:40:49

ako tu aj inde už bolo povedané, keďže na druhý mux nemajú obsah, čo towercomu brani vysielať tam to isté, čo v prvom? podla mna nič. a že ho majú spustiť do 30. juna? nic im nebrani spustit ho aj zajtra (teda okrem toho povolenia, ale to neznamena, ze ho dostanu 29. juna). nitra bude pokryta a zaroven splnia podmienku rozvysielania druheho multiplexu. a este sa budu chvalit, ze s dvojmesacnym predstihom.

druha otazka je, preco nitru a okolie nepokryju presahom. ved hranica bratislavskeho, trencianskeho a banskbystrickeho "allotmentu" je ovela blizsie k nitre ako sucasne vysielace. stacilo by dat zhruba 10 kW vysielace niekam do trnavy, piestan, ziaru nad hronom, pripadne na jankov vrskok (vysielac sa tusim vola uhrovec), kde su vraj skoordinovane frekvencie, a vsetko okrem samotnej nitry by bolo pokryte (a vyriesila by sa aj problematicka prievidza). samozejme, je mi jasne, ze towercom bude vysielat len z vlastnych stoziarov ci budov, nie zo stoziarov patriacich napr. sukromnym radiam (ako som cital v jedej diskusii, ze preco sa v presove vysiela z mesta anie zo straze nad mestom). a ze nie je skoordinovana frekvencia priamo pre nitru? komu by v rakusku a madarsku vadilo (netvrdim, ze by mali vysielat bez povolenia, ale madari ani rakusaci by podla mna s jeho udelenim nemali problem), ak by sa priamo v NR (dolu v meste, nie na zobore) vysielalo na K65 alebo K66 malym vykonom, ked z lokalit, kde su tieto kanaly skoordinovane, prazia do madarska a rakuska ako dive?
kaaro
 
Príspevky: 17
Registrovaný: Ned 28. Mar 2010 10:05:20
Bydlisko: Miloslavov

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod anp » Uto 13. Apr 2010 9:05:48

anp
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Pia 18. Dec 2009 15:13:10

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Uto 13. Apr 2010 9:28:22

akurat som to sem cchel dat )) no a o NR pisu ze tiez poziadali o povolenie, tak snad je to uz tento krat pravda
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod kosi » Uto 13. Apr 2010 11:10:15

ibaze Sturovo aj Nitra maju/budu mat povolenie pre MUX2, nie pre MUX1...
kosi
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 25. Jan 2010 7:06:54

Ďalší

Späť na Západné Slovensko

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť