KOJAL

Skúsenosti s A/D príjmom na Západnom Slovensku

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Štv 26. Aug 2010 9:24:08

Birko píše:Z Pradědu mi doteraz hralo zasumene Radio Proglas na 93,3 takze sanca mozno je :) Uz nehra, lebo spustili HIT FM na 93,4 z Trnavy


čeče, to fakt není ale vůbec argument :-) jiná frekvence, výkon, šíření, uplně jiný systém a jeho chování...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod Birko » Štv 26. Aug 2010 12:48:04

David Kriz píše:čeče, to fakt není ale vůbec argument :-) jiná frekvence, výkon, šíření, uplně jiný systém a jeho chování...


ale dobre dobre :D
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Štv 26. Aug 2010 19:41:11

Birko píše:
David Kriz píše:čeče, to fakt není ale vůbec argument :-) jiná frekvence, výkon, šíření, uplně jiný systém a jeho chování...


ale dobre dobre :D


sorry, jsem musel :-D ale tak za pokus nic nedáš...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod antonio » Pia 27. Aug 2010 9:33:39

viliamko píše:chlapci ,tak som neodolal a riskol som to. nechcite ani radsej vediet co ma uz tento spas stal :mrgreen:
tak som nakoniec kupil este dve tie triplexky)
dalej sa mi v ansate podarilo zakupit kanalovy predzosilovac 12dB K29 napajnie 5V,co ocenujem ze nemusim pouzit externy zdroj na napajanie.
vysledok je ten ze dnes uz mam stabilne silu 40% a kvalitu 50 az 57%. tak uvidim vecer. pretoze kym to slo na dvoch triplexkach a zaroven na sirokopasmovych 20dB zosilovacoch,tak vtedy sa signal tratil v zavislosti ododna, najlepsi bol rano a ziaden poobede..
po tejto uprave ho mam stabilny, ale zial stale to nestaci .
obraz seka ,zvuk sklbe. ked mi vyletia % kvality nad 56% tak vtedy ide plynule a bez vypadkov.
nedostatok vidim v polohe anten, a to ten ze niesu symetricky vedla seba a nadsebou(tento nedostatok budem este riesit ,ale uz asi najblizsie o 2 tyzdne)
dalsi nedostatok a to velky vidim v tom, ze finalny zlucovac, teda ten ktory zlucuje obe dvojice triplexiek(tie su zlucene zlucovacmi na tento ucel ) je obycany tv zlucovac. dnes som pisal mail do firmy,odkial som zakupil tieto dva zlucovace, lenze tie boli sucastou anten. tak neviem ci mi ho predaju samostatne,zatial mi na mail nik neodpisal.
dalsi nedostatok vidim v tom, ze vzdy ked spodnu dvojicu odpojim od tv zlucovaca,tak ze mi ide len horna dvojica anten do s-t-b tak kvalita a sila je len 35% a 45%, pricom dolna dvojica anten sama o sebe vykazuje 40%silu a 50% kvalitu. to teda nestaci na prijem, ked ich vsetky 4 zlucim tak mam silu 42-45 a kvalitu 52-55% ale napriek tomu kockuje,trha obraz. myslim si ze ta horna dvojica vlastne ubera na kvalite tej dolnej. aj to sa budem pokusat este vylepsit nejak zmenou polohy,no vela tu na tom malom balkone uz nenam moznosti. kazdopadne mam z toho velku radost :P ,ze ked sa chce tak sa aj z hovna da vydolovat cez karpaty nejaky ten signal )))) aj ked za strasnu cenu :roll:

http://img534.imageshack.us/img534/7315 ... en3002.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/9602 ... en3003.jpg


Na tvojom mieste by som namiesto toho co si pokupoval a osadil volil sfazovanu sustavu styroch sit, navod na to ako to sfazovat a hlavne bezstratovo zlucit je v niektorom z modrych amaterskych radii spred 1990.
Pokial to spravne nezlucis, tak tebou spravena kombinacia je silne kontraproduktivna, nielenze mas rozhadzany vyzarovak a vlastne stracas zisk a chytas viac odrazov, co ti zhorsuju kvalitu signalu, ale straty na zlucovaci, typycky 3,5 az 4dB pre dvojca su vacsie, ako prinos spravne sfazovanych anten, teda 3dB pre dvojca... Sita su taktiez vhodnejsie pre tvoje podmienky, nakolko homogenita pola podla fotiek umiestnenia nebude najlepsia pre tebou pouzivane anteny (ta stena vedla tomu fakt nerobi dobre). Ak je ale nehomogenita velka, ani sita nepomozu, ak je na jednej antene signal vo faze a na druhej v protifaze tak vysledkom bude slabsi az ziadny signal... Tebou pouzite anteny nie su prilis vhodne na vystavbu sfazovanzch anten, maju na to nevhodny vyzarovaci diagram, pre taketo ucely sa volia bud kanalove anteny s presne vypocitanou dlzkou koaxialneho vedenia ku bodu zlucenia, alebo ak to ma byt sirokopasmove, tak sita, aj ked najvacsi zisk to bude mat tam, kde budu "naladene" kable.
Pre spravne sfazovanie nie je podstatna len poloha anten, ale aj dlzka kablov ku zlucovacu, pricom treba pocitat s koeficientom skratenia kablu, iny ma penove a iny plne dielektrikum v kabli. Ignorovanie znamena opat zaporny zisk.
Cez mnou realizovanu STA prijimam: K24, K27, K29, K40, K44, K55, K56, K59 (24.2.2015). Parabola E85 1W+9E+13E+19E+23E+28E
antonio
 
Príspevky: 151
Registrovaný: Pia 27. Aug 2010 9:11:54
Bydlisko: Bratislava

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Pia 27. Aug 2010 11:08:38

antonio píše:
viliamko píše:chlapci ,tak som neodolal a riskol som to. nechcite ani radsej vediet co ma uz tento spas stal :mrgreen:
tak som nakoniec kupil este dve tie triplexky)
dalej sa mi v ansate podarilo zakupit kanalovy predzosilovac 12dB K29 napajnie 5V,co ocenujem ze nemusim pouzit externy zdroj na napajanie.
vysledok je ten ze dnes uz mam stabilne silu 40% a kvalitu 50 az 57%. tak uvidim vecer. pretoze kym to slo na dvoch triplexkach a zaroven na sirokopasmovych 20dB zosilovacoch,tak vtedy sa signal tratil v zavislosti ododna, najlepsi bol rano a ziaden poobede..
po tejto uprave ho mam stabilny, ale zial stale to nestaci .
obraz seka ,zvuk sklbe. ked mi vyletia % kvality nad 56% tak vtedy ide plynule a bez vypadkov.
nedostatok vidim v polohe anten, a to ten ze niesu symetricky vedla seba a nadsebou(tento nedostatok budem este riesit ,ale uz asi najblizsie o 2 tyzdne)
dalsi nedostatok a to velky vidim v tom, ze finalny zlucovac, teda ten ktory zlucuje obe dvojice triplexiek(tie su zlucene zlucovacmi na tento ucel ) je obycany tv zlucovac. dnes som pisal mail do firmy,odkial som zakupil tieto dva zlucovace, lenze tie boli sucastou anten. tak neviem ci mi ho predaju samostatne,zatial mi na mail nik neodpisal.
dalsi nedostatok vidim v tom, ze vzdy ked spodnu dvojicu odpojim od tv zlucovaca,tak ze mi ide len horna dvojica anten do s-t-b tak kvalita a sila je len 35% a 45%, pricom dolna dvojica anten sama o sebe vykazuje 40%silu a 50% kvalitu. to teda nestaci na prijem, ked ich vsetky 4 zlucim tak mam silu 42-45 a kvalitu 52-55% ale napriek tomu kockuje,trha obraz. myslim si ze ta horna dvojica vlastne ubera na kvalite tej dolnej. aj to sa budem pokusat este vylepsit nejak zmenou polohy,no vela tu na tom malom balkone uz nenam moznosti. kazdopadne mam z toho velku radost :P ,ze ked sa chce tak sa aj z hovna da vydolovat cez karpaty nejaky ten signal )))) aj ked za strasnu cenu :roll:

http://img534.imageshack.us/img534/7315 ... en3002.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/9602 ... en3003.jpg


Na tvojom mieste by som namiesto toho co si pokupoval a osadil volil sfazovanu sustavu styroch sit, navod na to ako to sfazovat a hlavne bezstratovo zlucit je v niektorom z modrych amaterskych radii spred 1990.
Pokial to spravne nezlucis, tak tebou spravena kombinacia je silne kontraproduktivna, nielenze mas rozhadzany vyzarovak a vlastne stracas zisk a chytas viac odrazov, co ti zhorsuju kvalitu signalu, ale straty na zlucovaci, typycky 3,5 az 4dB pre dvojca su vacsie, ako prinos spravne sfazovanych anten, teda 3dB pre dvojca... Sita su taktiez vhodnejsie pre tvoje podmienky, nakolko homogenita pola podla fotiek umiestnenia nebude najlepsia pre tebou pouzivane anteny (ta stena vedla tomu fakt nerobi dobre). Ak je ale nehomogenita velka, ani sita nepomozu, ak je na jednej antene signal vo faze a na druhej v protifaze tak vysledkom bude slabsi az ziadny signal... Tebou pouzite anteny nie su prilis vhodne na vystavbu sfazovanzch anten, maju na to nevhodny vyzarovaci diagram, pre taketo ucely sa volia bud kanalove anteny s presne vypocitanou dlzkou koaxialneho vedenia ku bodu zlucenia, alebo ak to ma byt sirokopasmove, tak sita, aj ked najvacsi zisk to bude mat tam, kde budu "naladene" kable.
Pre spravne sfazovanie nie je podstatna len poloha anten, ale aj dlzka kablov ku zlucovacu, pricom treba pocitat s koeficientom skratenia kablu, iny ma penove a iny plne dielektrikum v kabli. Ignorovanie znamena opat zaporny zisk.


Prakticky to samé ohledně fázování antén jsem se mu snažil vysvětlit, ale villiamko prostě neposlouchá a radši plácá nesmyslné plastové antény dokopy ;) jeho věc, když mu není líto peněz a zbytečně vynaložené energie a času.

Ale s těma káblama nesouhlasím, v případě souhlasné impedance kabelu, antény, slučovače nezáleží na délce kabelu, v tom případě neexistuje pojem "laděný kabel". To dělali CBčkáři, furt střihali kabel, místo aby vyladili anténu, pak vysílá i kabel. Laděný přesně spočítaný kabel se používá pouze kvuli přizpůsobění nestejné impedance antény a zařízení.
Ale v tomto případě fázování antén je nutná jen podmínka přesně stejných kabelů. Samozřejmě co nejkratších kvuli útlumu, ale to je jiný aspekt.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod antonio » Pia 27. Aug 2010 12:31:47

Davide ano, ak je impedancia rovnaka, tak to plati, ze staci mat vsetky kable rovnako dlhe. Ale sam vies, ze sirokopasmove anteny (a hlavne tieto papierovo silne plastaky) su dost kompromis a ich impedancia dokaze kolisat v zavislosti od frekvencie, okolitych vodivych predmetov, zle vedenych kablov, rozptylov pri vyrobe. Takze ak by som riesil sfazovanie, tak by som si ten kabel strihol na pozadovanu slabu frekvenciu, kde bude potom menej vadit, ako sa sprava antena a silnejsi zvysok uz nejak pojde ;) Zatial som len raz experimentoval s fazovanim, ale v HAM bande a tam som si preventivne kable nastrihol a pozival uzkoladene anteny.
Dnes nie je doba, aby sa prilis hralo s fazovanim anten pre TV, este tak pre STA, ale v rodinnom baraku potom radsej satelit ako antenne hniezdo. Vyjde to lepsie financne aj vzhladovo :D . Osemdesiate roky su nenavratne prec.
Cez mnou realizovanu STA prijimam: K24, K27, K29, K40, K44, K55, K56, K59 (24.2.2015). Parabola E85 1W+9E+13E+19E+23E+28E
antonio
 
Príspevky: 151
Registrovaný: Pia 27. Aug 2010 9:11:54
Bydlisko: Bratislava

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Pia 27. Aug 2010 14:27:47

antonio píše:Davide ano, ak je impedancia rovnaka, tak to plati, ze staci mat vsetky kable rovnako dlhe. Ale sam vies, ze sirokopasmove anteny (a hlavne tieto papierovo silne plastaky) su dost kompromis a ich impedancia dokaze kolisat v zavislosti od frekvencie, okolitych vodivych predmetov, zle vedenych kablov, rozptylov pri vyrobe. Takze ak by som riesil sfazovanie, tak by som si ten kabel strihol na pozadovanu slabu frekvenciu, kde bude potom menej vadit, ako sa sprava antena a silnejsi zvysok uz nejak pojde ;) Zatial som len raz experimentoval s fazovanim, ale v HAM bande a tam som si preventivne kable nastrihol a pozival uzkoladene anteny.
Dnes nie je doba, aby sa prilis hralo s fazovanim anten pre TV, este tak pre STA, ale v rodinnom baraku potom radsej satelit ako antenne hniezdo. Vyjde to lepsie financne aj vzhladovo :D . Osemdesiate roky su nenavratne prec.


Jo, tak to jsme si nerozuměli, já jsem to myslel v tom kontextu jaks psal o kanálových anténách. Protože širokopásmové, kor tyto plasťáky, by rozumný člověk nefázoval nikdy. Ještě možná stejné husté síta, u těch je vysoká pravděpodobnost, že rozptyl jejich parametrů je u všech kusů stejný.

Co se impedance týká, je to u širokopásmových obecně tristní, polské síto ji má skoro nedefinovatelnou :-D Obecně kvalitní husté síto ji má dost ve velkém rozmezí, tuším 150-400ohm v celém pásmu, ale je to vždy kompromis. Nejvíc mne baví antény, co mají půlvlnné prvky/direktory a jsou údajně pro celé UHF :-D Já jim říkám "znásilněné yaginy" :) Naladěné je to někde na kmitočet ve 2/3 pásma a plus minus 50MHz to jde ziskově dolů, 100MHz už je to nepoužtelné a nějakých 400MHz celé šířky UHF si může nechat jen zdát :-) O šířce vyzařovacího diagramu se ani radši nebavím.

Jo kde jsou ty doby, kdy se dal k anténě dohledat Smithův diagram s průběhem reálné a imaginární části impedance a dle toho si udělat představu, jak je anténa použitelná na jaké frekvenci... to je už dnes jen u profi antén pro profi služby.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod viliamko » Str 16. Feb 2011 17:38:03

jaj chlapci,vcera som bol u kamosa si dat urobit danove priznanie. byva v dubravke na agatovej ulici, 8 poschodie. byt ma smerovany aj na brno a aj na opacny smer. skusal som tam naladit ceske muxi s kojalu. na USB dvb-t tuner na notebook. boze to bola krasa. naladil som vsetky 3 muxi . v byte miestami uplne vypadaval signal, na balkone v smere na brno uplne naplno,hoci vo vyhlade stoji asi 20 metrov oproti vyskovy barak. na balkone v opacnom smere na druhej strane bytu miestami vypadaval, miestami naplno- asi odraz od budov. ale vsetko lapane len na mini antenku ku tomu usb. parada tam byvat ;)
paradox je ten ze tento clovek moze mat v pohode aj satelit, ale ma kablovku a taketo veci vobec neriesi... :roll:
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: KOJAL

Poslaťod Gaaspi » Str 02. Mar 2011 10:56:46

Z tých rakúskych sme mali ORF1 a 2 ešte keď išli v analógu. Mali taký silný signál že išli aj keď bolo zapojené Nintendo. A to 3sat sme chytali cez analógovú Astru tam kde je aj PRO7, RTL, VOX a tie bežné. To Puls4 som ešte nikdy nevidel.
Tuner DVBT2 HEVC: SENCOR SDB 5003T
Príjem: Všetky SK multiplexy
Obrázok užívateľa
Gaaspi
 
Príspevky: 152
Registrovaný: Štv 09. Dec 2010 15:26:11
Bydlisko: Galanta

Re: KOJAL

Poslaťod viliamko » Str 02. Mar 2011 13:09:43

zrovna tento pondelok som bol u toho kamosav dubravke mu dat na balkon antenu na pozemny prijem. vybral si setabox evolve scorpio, ktory som ja kedysi mal a bol som dost nespokojny s ne-citlivostou tuneru, tak som sa trochu aj bal ,ze co z toho bude, lebo jeho poziadavka bola, dat antenu na balkon v opacnom smere prijimu, pretoze ma aj balkon v smere na Brno, no tam ma spalnu a kabel by sa musel do tv tahat cez cely byt co jeho mazelka kategoricky odmietla. byva na 8 poschodi Agatova ulica. Poviem vam, uzasne podmienky na prijem,vyhodnocujem to teda ako laik,ale na tuto mini antenku http://sortec.sk/index.php?lang=sk&akci ... &view=1455 setabox nascanoval vsetky ceske muxi,nas a oba rakuske. podotykam, ze vsetko,az na sk mux, ktory jediny prijima prakticky na priamo,v smere na kamzik, vsetko ostatne bere antena odrazy od okolia. zatial mu ide vsetko stabilne bez vypadkov,bez sekania a stvorcekovania. ten kojal ,to je nadherna ziarovka :D
naladene:K66 -stv1,stv2,markiza,joj, K29- ct1,ct2,ct24,ct4, K40 -nova,nova cinema,prima ,prima cool,tv parandov, K59 -tv public, K24-orf1,orf2,atv,K34 -puls4,servus tv,3sat,orf sport. tento jediny mux na K34 mu seka a vypadava. keby zvrtnem antenu viac do prava,siel by v pohode,ale zas mu kockovali ceske muxi. inak co ma uplne prekvapilo, ze som mal problem najst vhodne miesto tak aby som nasiel optimum pre vsetky muxi, pretoze ked som mal 100% na tunery K40 a K59 tak K29 sa rozpadaval, ked naopak ,zas robili problem K40. ale nakoniec sa mi to podarilo a uz mu to ide stabilne vsetko treti den bez problemov.
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: KOJAL

Poslaťod antonio » Str 02. Mar 2011 15:16:33

viliamko píše:zrovna tento pondelok som bol u toho kamosav dubravke mu dat na balkon antenu na pozemny prijem. vybral si setabox evolve scorpio, ktory som ja kedysi mal a bol som dost nespokojny s ne-citlivostou tuneru, tak som sa trochu aj bal ,ze co z toho bude, lebo jeho poziadavka bola, dat antenu na balkon v opacnom smere prijimu, pretoze ma aj balkon v smere na Brno, no tam ma spalnu a kabel by sa musel do tv tahat cez cely byt co jeho mazelka kategoricky odmietla. byva na 8 poschodi Agatova ulica. Poviem vam, uzasne podmienky na prijem,vyhodnocujem to teda ako laik,ale na tuto mini antenku http://sortec.sk/index.php?lang=sk&akci ... &view=1455 setabox nascanoval vsetky ceske muxi,nas a oba rakuske. podotykam, ze vsetko,az na sk mux, ktory jediny prijima prakticky na priamo,v smere na kamzik, vsetko ostatne bere antena odrazy od okolia. zatial mu ide vsetko stabilne bez vypadkov,bez sekania a stvorcekovania. ten kojal ,to je nadherna ziarovka :D
naladene:K66 -stv1,stv2,markiza,joj, K29- ct1,ct2,ct24,ct4, K40 -nova,nova cinema,prima ,prima cool,tv parandov, K59 -tv public, K24-orf1,orf2,atv,K34 -puls4,servus tv,3sat,orf sport. tento jediny mux na K34 mu seka a vypadava. keby zvrtnem antenu viac do prava,siel by v pohode,ale zas mu kockovali ceske muxi. inak co ma uplne prekvapilo, ze som mal problem najst vhodne miesto tak aby som nasiel optimum pre vsetky muxi, pretoze ked som mal 100% na tunery K40 a K59 tak K29 sa rozpadaval, ked naopak ,zas robili problem K40. ale nakoniec sa mi to podarilo a uz mu to ide stabilne vsetko treti den bez problemov.


K29 a K40 si chytil skor z Mikulova ako z Kojalu (SFN) ale K59 ide len z Kojalu. Pravda ci mu to pojde aj dalej odrazom bez problemov prijde ked zacne prsat a ked sa rozzelenaju stromy... Zima je idealna pre prijem UHF odrazom, v lete je to ine a zvlast ked fuka alebo prsi...
Cez mnou realizovanu STA prijimam: K24, K27, K29, K40, K44, K55, K56, K59 (24.2.2015). Parabola E85 1W+9E+13E+19E+23E+28E
antonio
 
Príspevky: 151
Registrovaný: Pia 27. Aug 2010 9:11:54
Bydlisko: Bratislava

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Str 02. Mar 2011 15:25:09

antonio píše:
viliamko píše:zrovna tento pondelok som bol u toho kamosav dubravke mu dat na balkon antenu na pozemny prijem. vybral si setabox evolve scorpio, ktory som ja kedysi mal a bol som dost nespokojny s ne-citlivostou tuneru, tak som sa trochu aj bal ,ze co z toho bude, lebo jeho poziadavka bola, dat antenu na balkon v opacnom smere prijimu, pretoze ma aj balkon v smere na Brno, no tam ma spalnu a kabel by sa musel do tv tahat cez cely byt co jeho mazelka kategoricky odmietla. byva na 8 poschodi Agatova ulica. Poviem vam, uzasne podmienky na prijem,vyhodnocujem to teda ako laik,ale na tuto mini antenku http://sortec.sk/index.php?lang=sk&akci ... &view=1455 setabox nascanoval vsetky ceske muxi,nas a oba rakuske. podotykam, ze vsetko,az na sk mux, ktory jediny prijima prakticky na priamo,v smere na kamzik, vsetko ostatne bere antena odrazy od okolia. zatial mu ide vsetko stabilne bez vypadkov,bez sekania a stvorcekovania. ten kojal ,to je nadherna ziarovka :D
naladene:K66 -stv1,stv2,markiza,joj, K29- ct1,ct2,ct24,ct4, K40 -nova,nova cinema,prima ,prima cool,tv parandov, K59 -tv public, K24-orf1,orf2,atv,K34 -puls4,servus tv,3sat,orf sport. tento jediny mux na K34 mu seka a vypadava. keby zvrtnem antenu viac do prava,siel by v pohode,ale zas mu kockovali ceske muxi. inak co ma uplne prekvapilo, ze som mal problem najst vhodne miesto tak aby som nasiel optimum pre vsetky muxi, pretoze ked som mal 100% na tunery K40 a K59 tak K29 sa rozpadaval, ked naopak ,zas robili problem K40. ale nakoniec sa mi to podarilo a uz mu to ide stabilne vsetko treti den bez problemov.


K29 a K40 si chytil skor z Mikulova ako z Kojalu (SFN) ale K59 ide len z Kojalu. Pravda ci mu to pojde aj dalej odrazom bez problemov prijde ked zacne prsat a ked sa rozzelenaju stromy... Zima je idealna pre prijem UHF odrazom, v lete je to ine a zvlast ked fuka alebo prsi...


@viliamko
no to je všecko super, ale mne by zajímalo, proč používáš monstrum kombinované i pro pásmo VHF3 ?? :)

@antonio
věřím spíš Kojálu, Mikulov má na BA omezení, z 25kW do maxima na sever má do JV směru několik dB dolů (teď nevim z hlavy kolik, musel bych to hledat v projektu, možná až 10) . Ale bez měření zpoždění samozřejmě nikdo nevíme který chytá. Může klidně být 1 a 2 z Mikulova (s tím že Kojál je tam zpožděný taky) a 3 z Kojálu, nebo možná je Mikulov mrtvý a bere jen Kojál...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod viliamko » Str 02. Mar 2011 15:35:37

ja sa ospravedlnujem, poslal som zly link. je to tato antena http://www.sortec.sk/pictures/cennik/1464_p28dtt.jpg

co sa tyka vplyvu pocasia,ja som ich upozornoval na to, ze niesom moc za to davat od "chrbta" vysielaca a ze mozu byt problemy, uvidime co sa stane na jar,v lete. sak ked by mu to zacalo vypadavat, tak potom sa to bude musiet nejak poriesit z tej spalne.tam je priamy vyhlad na Moravu.
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Str 02. Mar 2011 15:57:45

viliamko píše:ja sa ospravedlnujem, poslal som zly link. je to tato antena http://www.sortec.sk/pictures/cennik/1464_p28dtt.jpg

co sa tyka vplyvu pocasia,ja som ich upozornoval na to, ze niesom moc za to davat od "chrbta" vysielaca a ze mozu byt problemy, uvidime co sa stane na jar,v lete. sak ked by mu to zacalo vypadavat, tak potom sa to bude musiet nejak poriesit z tej spalne.tam je priamy vyhlad na Moravu.

jo tak to je v pohode, dik :-) jsem se lekl... že nazýváš anténu pro VHF3 jako "mini antenku" :-)
šak uvidíte, v létě budou už další dva muxy z Kamzíka, tak to pořešíš už definitivně.
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod patriotsa » Str 02. Mar 2011 18:56:39

Ja mám zhodou okolností kolegu,ktorý tiež býva v Dúbravke na Agátovej- 1 posch ( má tam EMME ESSE).Ešte pred spustením Kojálu prijímal české muxi na k.29 a 40.Čiže ten Mikulov je reálny.
Horizon HDTM Plus , Deviser 2400 T2
patriotsa
 
Príspevky: 234
Registrovaný: Pon 06. Sep 2010 21:03:09
Bydlisko: ŠAĽA

Re: KOJAL

Poslaťod David Kriz » Str 02. Mar 2011 19:28:50

patriotsa píše:Ja mám zhodou okolností kolegu,ktorý tiež býva v Dúbravke na Agátovej- 1 posch ( má tam EMME ESSE).Ešte pred spustením Kojálu prijímal české muxi na k.29 a 40.Čiže ten Mikulov je reálny.

okej, dávám se podat :-)
ale vzhledem na ten k59 myslím že tam asi budou oba. To je ale luxusní místo, dva moravské vysílače :-D
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: KOJAL

Poslaťod patriotsa » Str 02. Mar 2011 20:25:41

Je to na kopci a spriamym výhladom.
Horizon HDTM Plus , Deviser 2400 T2
patriotsa
 
Príspevky: 234
Registrovaný: Pon 06. Sep 2010 21:03:09
Bydlisko: ŠAĽA

Re: KOJAL

Poslaťod antonio » Štv 03. Mar 2011 13:55:44

David Kriz píše:věřím spíš Kojálu, Mikulov má na BA omezení, z 25kW do maxima na sever má do JV směru několik dB dolů (teď nevim z hlavy kolik, musel bych to hledat v projektu, možná až 10) . Ale bez měření zpoždění samozřejmě nikdo nevíme který chytá. Může klidně být 1 a 2 z Mikulova (s tím že Kojál je tam zpožděný taky) a 3 z Kojálu, nebo možná je Mikulov mrtvý a bere jen Kojál...


Pred spustenim aj po spustenu Kojalu mi ostal signal na K29 aj K40 rovnaky, porovnaj vzdialenosti ku Mikulovu a ku Kojalu, pozri terenny profil a bude vsjo jasno, rozdiel 5kW voci 100kW pri polovicnej vzdialenosti. Mikulov je na priamu viditelnost, Kojal uz lize fesnelku :) K59 voci K40 mam o 10-11dB slabsi na logper meracej antenke.

Jediny problem s Kojalom nastava pri inverzii, vtedy sa rapidne zhorsuje chybovost obcas az k vypadku obrazu na desiatky minut. V CZ je rovnako nahovno spravena SFN ako tu :) Co najvacsi datovy tok a tym co najmensia oddolnost voci ruseniu... Ono este nastanu zaujimave javy, ked spustia Javorinu v SFN s Kamzikom a Borskym Mikulasom...
Cez mnou realizovanu STA prijimam: K24, K27, K29, K40, K44, K55, K56, K59 (24.2.2015). Parabola E85 1W+9E+13E+19E+23E+28E
antonio
 
Príspevky: 151
Registrovaný: Pia 27. Aug 2010 9:11:54
Bydlisko: Bratislava

Re: KOJAL

Poslaťod MartinZA » Uto 08. Mar 2011 18:41:13

Neprajem vám to, no teoreticky raz môžete v Bratislave (a vlastne aj kdekoľvek inde) prísť o možnosť príjmu zahraničného DVB-T, pokiaľ na rovnakom kanáli niekto dostane povolenie vysielať lokálny mux. V žiadostiach o pridelenie frekvencií figurujú pre oblasť BA aj kanály ako 29, 59 či 68.
http://www.teleoff.gov.sk/data/files/15201.xls
MartinZA
 
Príspevky: 65
Registrovaný: Pia 27. Nov 2009 12:24:13
Bydlisko: Žilina

Re: KOJAL

Poslaťod antonio » Str 09. Mar 2011 13:28:03

MartinZA píše:Neprajem vám to, no teoreticky raz môžete v Bratislave (a vlastne aj kdekoľvek inde) prísť o možnosť príjmu zahraničného DVB-T, pokiaľ na rovnakom kanáli niekto dostane povolenie vysielať lokálny mux. V žiadostiach o pridelenie frekvencií figurujú pre oblasť BA aj kanály ako 29, 59 či 68.
http://www.teleoff.gov.sk/data/files/15201.xls


U mna ide aj Jihlava Javorice, ale tam uz budem musiet davat kanalove anteny, tekze bude to neprijemne, ale riesitelne, ak im to nahodou prejde... A zosik naladeny na CZ sa potom vyuzije pre ten lokalny SK mux...

Len si aj tak neviem predstavit, co to bude v Dubravke a Lamaci robit, boli casy, ked tu bol problem prijimat JOJ na K50, nakolko na rovnakom kanali je Prima z Mikulova. Neslo kvalitne prijimat ani JOJ ani Primu, v oboch boli viditelne pruhy... A to som 3 km od Kamzika a priama viditelnost na Kamzik, ale zavrety medzi kopcami a panelakmi, takze premelive odrazy. Potom ale Prima upravila parametre a JOJ je ok. Takze ak si to niekto takto skoordinuje, tak rychlo prijde na to, ze budu problemy v zapadnej casti Bratislavy a na zahori si ani neskrtne.
Cez mnou realizovanu STA prijimam: K24, K27, K29, K40, K44, K55, K56, K59 (24.2.2015). Parabola E85 1W+9E+13E+19E+23E+28E
antonio
 
Príspevky: 151
Registrovaný: Pia 27. Aug 2010 9:11:54
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúciĎalší

Späť na Západné Slovensko

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť