PROSIM O RADU

Príjem a skúsenosti z oblasti DVB-S/S2

PROSIM O RADU

Poslaťod renam » Pon 24. Máj 2010 17:23:07

Ahojte, chceme si kupit na chatu satelit, nie je tam dobry signal, ledva chytime na antenu STV1 - zrni a susti a tak isto Markiza. Ked zafuka, alebo prsi, prijem je nulovy. Pomoze mi kupa satelitu? Mam zaujem, len o programy slovenske a po kupe skylink ceske. Pozerala som nieco taketo http://elektro.bazos.sk/inzerat/3903979 ... 160-CX.php
Daju sa chytit slovenske programy aj bez karty? na zaciatok, kym nasetrime na kartu? ci bude to aj tak rusene ako na antenu, prosim poradte co vymysliet. Je to na strednom Slovensku pod Certovicou - Jaraba. V kotline, obklopene stromami. Na skylink monter chytil vsetko, ale chceme to skusit zatial len my nastavit, bez karty, aspon na STV, markizu a JOJ.
co hovorite napriklad na toto? http://elektro.bazos.sk/inzerat/3712867/Comag.php
renam
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Pon 24. Máj 2010 17:14:59

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Pon 24. Máj 2010 18:23:43

zdravim .
ku jednotlivym typom sat prijimacov sa nevyjadrujem, to ma kazdy svoje poziadavky a naroky, ale pokial to je na chalupu a bude sa zapinat len sem tam na vikend tak vam bohate postaci aj neznackovy lacny, dolezite je aby mal vstupny slot na kartu , pripadne na zasuvny modul do ktoreho sa zas zasunie karta( v predajni zdoraznite ze chcete mat kartu skylink. inak na stranke 1cdc.sk su bezkonkurecne najlacnejsie karty len 55eur,cena je overena, da sa kupit cez e-schop a do 24h doviezie kurier.
tam si v podsate mozete cely sat komplet vyskaldat.
co sa tyka jednotlivych programov, vas sklamem. bez karty vam volne na astre 23,5 pojde len ta3,ct24,z1,ocko tv, public tv, noe tv..su to vsetko spravodajsko-publicisticke tv. ale vsetky stv-cky,ct-cky,novy,primy jojky ,markizy vam zial pojdu len s kartou. takze jej kupe sa nevyhnete.
co sa tyka prijimu, je to digitalne vysielanie , takze v plyv pocasia na kvalitu obrazu nema vplyv, to uz musi byt totalne temna obloha aby signal z druzice na zem nepresiel..
skor je dolezite riadne upevnit parabolu a by vo veternom pocasi neplantala a tak sa nevychylovala pretoze vtedy by signal vypadaval.
smer je na juh ,ale to si naj zistite na tejto stanke http://www.dishpointer.com/ do Your location: e.g. streetname, zip code, (lat, lon): zadajte nazov miesta kde mate chalupu a cez googlemaps si ju najdite a do All Satellites | Motorized Systems | Multi-LNB Setups: vyberte zo zoznamu 23,5E Astra 1E,1G,3A.
ale pre laika je montaz paraboly a naladenie signalu dost by som povedal ze aj narocne..kto to este nikdy nerobil moze prist aj o nervy..
v akej lokalite mate tu chatu presne ? ze ci tam nieje dosah z niektorych sk vysielacov ktore uz siria sk programy tiez v digitalnej kvalite. zatial su to stv1,2,3 joj a joj plus. tiez bud obraz mate 100% alebo tmu, respektive pri poklese signalu sa obraz rozpada a stvorcekuje. ale ziadne zrnenie,ci vypadavanie farieb ako pri analogu tu uz neplati
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod renam » Pon 24. Máj 2010 18:38:42

lokalita - obec Jaraba, je to 15km od mesta Brezno, smer na Liptovsky Mikulas.
No, viem, ze sa karte nevyhneme, len v sucasnosti, je to nad limit, a ako pozeram, tak montaz satelitu je pomerne tiez draha, priblizne vieme, kam nam to smeroval chlapik z Nay, tak dalo by sa nieco mozno chytit, ale pozerala som, ze existuju, aj vecicky na nasmerovanie, od jednoduchych - nie digitalne, tie stoja cca 3€.
A ma velky vplyv aj velkost paraboly? napr. ci staci 60cm, alebo treba viacej.
Takze staci, aj neznackovy sat.prijimac, nieco by sme na kartu chytili, pozerali sme aj cele zostavy Skylink, aky mate na ne nazor?
renam
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Pon 24. Máj 2010 17:14:59

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Pon 24. Máj 2010 18:48:37

no pozrite sa , ja si osobne myslim ze nieje dobre kupovat nejaky znackovy sat prijimac na chalupu, nedajboze vam to vybrakuju a mate po radosti. takze pokojne si kupte nejaky neznackovy komplet.ale ja osobne doporucujem si komplet vyskladat . ten na 1cdc.sk ma dobre ceny, a inak je myslim z brezna, takze to by ste si vedeli aj sobne do predajne zakupit a poradit sa. pozrite si tu jeho stranku. parabalo na 23,5 astru staci 60cm, ale zas ja osobne doporucujem radsej 80cm, prave preto ze ked je spatne pocasie , veterno tak tam viac rezerva proti vypadkom signalu.
skuste si na tej stranke vyskladat a porovnat hotovy kompet kdesi z tesca, uvidite co vas vide nalcnejsie. ak si to ale chcete vyskladat tak nezabudajte ze potrebuejte prijimac,parabolu,konvertor,kartu. a samozrejme montazny material teda koax kabel a F konektory co su srobovacie koncovky ktore sa davaju na koniec koaxu do LNB co je konvertor na parabole a na strane druhej do sat prijimacu. a taktiez scart kabel na prepojenie sat prijimaca s tv
co sa tyka toho "zameriavaca" no ano su existuju ale na kolko su presne a ci to niesu vyhodene peniaze to sa neviem vyjadrit, nepouzivam to . isto to presne nieje ale orientacne ze kde asi natocit mozno pomoze, len pri montazi je dolezite nie len natacat parabolu do prava a dolava ale je dolezite aj parabolu natacat v smere mierne hore, dolu, teda elevacia paraboly, ale toto vam naozaj neviem popisat takto cez net..najlepsie keby vam to niekto aspom ukazal kto satelit montoval
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Pon 24. Máj 2010 18:54:50

a nechceli by ste tam na chalupe sksusit najprv pozemne digitalne vysielanie ? pozeram ze v obci Jaraba by mal byt slusny prijem z vysielaca BB Laskomer. na to by ste okrem sirokopasmovej anteny potrebolali setobox na digitalne vysielanie, daju sa kupit uz bezne v elektre aj za 20 eur. laskomer je K65
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod renam » Pon 24. Máj 2010 19:41:05

ja neviem, tam zatial kazdy chyta len cez satelit, mozno take nieco neskusali. A ak sa priznam, ani neviem, co to je a co sa da na to chytit.
viem len, ze je tam velmi velky problem nieco chytit, kvoli tomu, ze my sme naozaj v uzkej kotline a vsade naokolo su same obrovske stromy. Aj pri skusobnej montazi satelitu, chcel chlapik povedat, ze to nema cenu, ze sa neda nic chytit, ale nakoniec este skusil a nasial nieco na kartu. ale sam povedal, ze to je fakt len -len.
My mame taku obycajnu antenu, ale otec hovori, ze je sirokopasmova. A ten setibox, bude aktualny, aj ked vsetko prejde v buducnosti na digitalne vysielanie, nebudeme musiet kupovat aj tak satelit? dakujem.
renam
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Pon 24. Máj 2010 17:14:59

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Pon 24. Máj 2010 20:08:36

no ved ten setabox sluzi prave uz na spustene digitalne vysielanie pozemne, ktore vam doporucujem. ale je naozaj zlozite vam takto o tom pisat a radit vam ked o tom nepate ani tusenia ze o com pisem...
ked vravite ze je to kotlina obkolesena kopcami a stromami tak asi by ste to tam aj tak nenaladili..aj ked ktohovie. zas na strane druhej mi nejde do hlavy ze preco by mal byt problem so satelitom, sak aj ta chalupa ma isto strechu a snad niesu vysoke stromy koldoklola chalupy po jej celom obvode ze by clonili vyhladu na nebo ...predstavte si juznu stranu od chalupy, kolko metrov od domu su stromy ? preluskajte sa na tejto stranke http://www.onastra.cz/how-to-receive-as ... /index.php tak sa da zistit ze kolko metrov najmenej musi byt pristor od miesta umiestnenia paraboly volny aby neclonil signalu, pretoze aj ked je druzica vo vesmire , ale parabola sa nesmeruje hore do neba ked to mam tak jednoducho popisat ale asi 45stupnov nad juznym obzorom
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod renam » Pon 24. Máj 2010 20:34:56

no uz som sa ako tak dostala do obrazu a precitala si veci o terest. dig. vysielani a aj o satelitnom. No mam pocit, ze ten set top box by bolo najlepsie v obchode pozicat, ak sa to bude dat. a potom sa zisti, ci sa bude dat nieco chytit.
Satelit - sama neviem, preco mal problem chytit nieco, ale naozaj sa chudak trapil a prenasal parabolu, az na nase naliehanie, nech to este skusi sa mu to podarilo, ani on asi celkom nevedel v com je problem, lebo ked sme si ho objednavali, vravel ze to nie je problem chytit programy, ale v skutocnosti sa riadne zapotil.
Tato oblast je v signaloch dost zle pokryta, ani mobilne telefony tu nemaju dobry signal, viem ze to spolu nesuvisi, ale chcem poukazat na to, ze je to tam naizaj zle.
no uvidime, pozerala som, ze taky sat. komplet s kartou sa da zohnat aj za cca 120€, uz len montaz ;)
renam
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Pon 24. Máj 2010 17:14:59

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Pon 24. Máj 2010 20:49:24

pozrite, terestrialny tv prijem, teda pozmemny, ako aj mobilny, moze byt problem, ked je vysielac za obzorom ,za stromami ...signal ku vam nemusi prerazit. ale satelitny ? to si neviem vysvetlit sak to je zdruzice...pozrite pokial mate dom ktory mozete prejst dookola, teda mate pristup na juznu svetovu stranu tak nieje mozne ze nemate prijem z astry 23,5, fakt jedine vtedy,keby 3 m od juznej strany chalupy by stali nejake 20m vyskoke stromy..co asi nemate hned tak nalepene na chalupe, ci ??
naozaj na tejto stranke sa da perfektne vyrata ze kolko musi byt najmenej volneho priestoru od paraboli a prekazkou .
http://www.onastra.cz/how-to-receive-as ... /index.php

dalej co sa tyka pozemneho tv digitalneho vysielania tu mate stranky ,samozrejme okrem tohoto fora kde sa cela problematika neustale riesi

dvbt.sk
http://dvbt.towercom.sk/
cele si to prelistujte,je tam vsatko co potrebujete, antenu samozrejme vonkajsiu doporucujem do vasich prijimovych podmienok tuto : http://www.sortec.sk/index.php?lang=sk& ... &view=1458 , na foto je v polohe horizontalnej, ale nase digitalne vysielanie je vo vertikalnej polarizacii to znamena ze antenu musite zvrtnut o 90 stupnov.
tu si mozete stiahnut podrobny navod ako sa to robi
http://www.zive.sk/vsetko-o-dvb-t-speci ... fault.aspx
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod MartinZA » Uto 25. Máj 2010 17:26:57

Najlepšie by bolo, keby ste si nechali zmerať prítomnosť DVB-T signálu odborníkom alebo s niekým, kto sa aspoň trochu vyzná, vyskúšali na požičanom prijímači a správne zvolenej a nasmerovanej anténe možnosť príjmu. So satelitom by tam skutočne nemal byť problém, jedine ak by boli prekážky blízko paraboly, prípadne blízky veľký kopec južným smerom. Satelitné riešenie by to síce drahšie, ale chytíte tak viac staníc.
MartinZA
 
Príspevky: 65
Registrovaný: Pia 27. Nov 2009 12:24:13
Bydlisko: Žilina

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod nairam » Uto 25. Máj 2010 18:02:01

Ak ste sikovna, tak sa to da aj bez odbornikov. Vid. obrazok:

http://www.radioscanner.ru/uploader/2010/remont.jpg

:mrgreen:
BRATISLAVA 4, PCTVnanostickT2usb && && TBS5880usb ANT: Kathrein AOP65 Olympia150
Obrázok užívateľa
nairam
Lovec frekvencií
Lovec frekvencií
 
Príspevky: 801
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:11:53
Bydlisko: Bratislava-4, Slovak republic

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod Birko » Str 26. Máj 2010 18:50:19

Ja osobne by som v tejto lokalite s dvbt nespekuloval. Radsej jednorazova vyssia investicia do satelitu a mate na velmi velmi dlhe obdobie vyriesene vsetko. Vsetky SK stanice vam urcite vzdy pojde cez tu kartu, ziadne mesacne poplatky (ak sa nerozhodnote pre dalsie ine kanaly navyse). S DVB-T u nas je to vselijake, teraz by ste tam napr. nechytili ani Markizu, pretoze tam nevysiela,.. od konca juna sa nieco zmeni, ale pre Vase uzemie asi zatial nic. A to nehovorim o tom, ze signal zo satelitu bude urcite stabilnejsi.
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod €uroSVK » Str 26. Máj 2010 22:10:34

A kde sa situácia zmení? Nebodaj NR/BA, niekde tam?
Obrázok užívateľa
€uroSVK
 
Príspevky: 126
Registrovaný: Pia 14. Máj 2010 10:01:30

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod Birko » Str 26. Máj 2010 23:30:42

€uroSVK píše:A kde sa situácia zmení? Nebodaj NR/BA, niekde tam?


ziadne oficialne info nie je stale, ale pred par mesiacmi bolo na zive.sk zverejnene toto:
http://www.zive.sk/dalsie-dvb-t-multipl ... fault.aspx

vychadzaju z faktu, ze analog sa stale este vypinat nebude, takze volnych kanalov vela nie je, skoro ziadne. Koncom juna si pravdepodobne towercom splni len formalnu povinnost spustit niekde verejnopravny a druhy komercny multiplex (tento co je teraz bude asi 1.komercny...). Formalna povinnost znamena ze im staci spustit v jednej lokalite verejnopravny a jednej lokalite 2.komercny a maju to "vybavene" Nitra K21 a Sturovo K21 dostali dokonca povolenia len na 2.komercny alebo na verejnopravny, takze tam by urcite k zmene malo prist...
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod €uroSVK » Štv 27. Máj 2010 9:47:28

Z tej tabuľký vyplýva, že dva muxyy budú iba v PP a RS, ak sa nemýlim. Popravde, mne moc STV nechýba. Bol by som radšej ak by spustili komerčný mux - jojky, markizy a ta3, napriklad.
Obrázok užívateľa
€uroSVK
 
Príspevky: 126
Registrovaný: Pia 14. Máj 2010 10:01:30

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod Birko » Štv 27. Máj 2010 13:48:01

€uroSVK píše:Z tej tabuľký vyplýva, že dva muxyy budú iba v PP a RS, ak sa nemýlim. Popravde, mne moc STV nechýba. Bol by som radšej ak by spustili komerčný mux - jojky, markizy a ta3, napriklad.


v dvbt by malo byt vsetko co sa standardne u nas vysiela, inak to nebude mat uspech u ludi... cim dlhsie s tym cakaju, tym mensi zaujem o dvbt bude podla mna ... ale vlastne to im hra do kariet - Skylink ;)
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Štv 27. Máj 2010 14:38:45

no ale okrem verejnopravnych tv, ktore to maju urcene zakonom, je vysostnym pravom komercnych tv sa rozhodnut ci v dvb-t budu alebo nie...takze tu to nijak (jedine cenou rocneho poplatku) towercom neovplyvni rozhodnutie ta3 ci markizy
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod Birko » Štv 27. Máj 2010 14:41:59

viliamko píše:no ale okrem verejnopravnych tv, ktore to maju urcene zakonom, je vysostnym pravom komercnych tv sa rozhodnut ci v dvb-t budu alebo nie...takze tu to nijak (jedine cenou rocneho poplatku) towercom neovplyvni rozhodnutie ta3 ci markizy


ale analog sa musi vypnut, takze do dvbt budu musiet prejst ... urcite nenastane situacia ze nebudu vysielat terestrialne ked sa vypne analog ... su to len take dotahovacky
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod viliamko » Štv 27. Máj 2010 15:39:58

no neviem ako markiza,ale napr ta3 sa vyjadrila v zmysle ze jej by aj stacilo sirenie cez satelit,internet a kablovych operatorov,iptv...ved ani za nalogu ta3 okrem mini vykonu v ba nebola v analogu sirena pokial viem ..takze je to mozne ze v digitale nubude
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: PROSIM O RADU

Poslaťod Birko » Štv 27. Máj 2010 16:24:35

viliamko píše:no neviem ako markiza,ale napr ta3 sa vyjadrila v zmysle ze jej by aj stacilo sirenie cez satelit,internet a kablovych operatorov,iptv...ved ani za nalogu ta3 okrem mini vykonu v ba nebola v analogu sirena pokial viem ..takze je to mozne ze v digitale nubude


tak to mas pravdu, TA3 tam skutocne nemusi byt, to by bola velka skoda ale
Obrázok užívateľa
Birko
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 560
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 16:03:20

Ďalší

Späť na Satelitný príjem/Satellite reception

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron