K45 - mux2 Nitra/Štúrovo (ex.21)

Skúsenosti s A/D príjmom na Západnom Slovensku

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod thor » Uto 27. Apr 2010 21:44:40

vobec netusim ake su prijmove podmienky v nitre ale v mojich podmienkach bez ohladu nato ako mam natocenu antenu (aj iskra p2845 aj p-20dtt natocena smerom na rakusko ci cechy) mi stale rusia digital analogovy k27 a k44. bez zadrze si ani neskrtnem.
typujem ze ten isty problem je aj inde kde su v blizkosti extremne silne analogove vysielace. netusim do akej vzdialenosti maju vplyv na digital ale pri dialkovom prijme uz taky vplyv zjavne nemaju (uroven by mala klesat logaritmicky).
ak sa mylim kludne ma opravte, ale z mojich skusenosti ma nic rozumnejsie nenapada.
Obrázok užívateľa
thor
 
Príspevky: 34
Registrovaný: Pia 05. Feb 2010 17:48:06
Bydlisko: šamorín

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Uto 27. Apr 2010 22:20:34

Neexistuje nic jako ovlivňování digitálního signálu analogovým (na různých kanálech)...ani nějaká míra do jaké vzdálenosti, apod. To je nesmysl, technický i fyzikální.
Jediné co existuje je zahlcený vstup přijímače; případně zahlcený a zcela mimo svůj původní účel pracující, zesilovač (pokud v rozvodu nějaký je).

pro ilustraci:
U toho přijímače si představ, že do trubky o průměru metr pustíš výpust z Gabčíkova :-) to se asi děje v tom přijímači a je jedno co ten vstup zahlcuje. Ta trubka to nepobere a ten proud vody si najde cestu všude jinde a poboří vše v cestě.
Že je to silný analog je jen shoda okolností. Kdybys měl kilometr před sebou 100kW digitální vysílač a chtěl skrz něho (ve stejném směru) chytat 10kW digitální vysílač 100km daleko, tak ti zboří vstup přijímače uplně stejně.

Jediné, co se dá stanovit, je v konkrétním jedinečném místě příjmu úroveň jednotlivých signálů a dle toho je vybrat, utlumit, zesílit apod... Nejde vytvořit poučku na nějaké "ovlivňování", tady jo a tady už ne....
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod thor » Uto 27. Apr 2010 22:32:59

pravdu vravis, myslel som zahltenie len som pouzil zle slovo (rusenie ma samozrejme iny vyznam). niesom studovany v danom fachu a neuvazil som pozite slovo a neuvedomil som si ze takpovediac zavadzam ;)
netusim ci moj STB ma v sebe daky predzosilovac ale ked zapojim nan priamo antenu tak to proste zahlti. vzdy musim mat zadrz. ta iskra p-20dtt ma zevraj ~7dB takze to nieje dake delo ale aj pri nej to bez zadrze bohuzial nejde.
Obrázok užívateľa
thor
 
Príspevky: 34
Registrovaný: Pia 05. Feb 2010 17:48:06
Bydlisko: šamorín

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Uto 27. Apr 2010 22:48:24

No jasně, tak co má v sobě ten který STB je celkem jedno. Každý má nějaké limity, měly by být víceméně dané normou. Prostě, ty silné analogové vysílače jsou takové svářečky, že bez jakýchkoli zesilovačů naindukují na anténě takové napětí, které prostě vstup zahltí. S tím nikdo nic neudělá. Když chceš nedejbože zesilovat něco jiného co je v podobném směru, tak prostě nežádoucí signál musíš zrušit. Tak to fungovalo i v analogu samotném, je to uplně stejné, jen se to teď jakoby rozdělilo ty zájmy, analog nechceme vůbec :-D

Mně hraje Javorina bez jakékoli antény, jen na šasi televize, mám ji 25km. Zesilovače na ostatní vysílače musím mít kanálové, to samé antény. Použít u mne jakýkoli zesilovač na širší pásmo je sebevražda. Tak to prostě je :-) Kdyby nebyl digitál, tak budeme rádi jak nám to pěkně hraje, najednou je nám analog na obtíž ;-)
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod thor » Uto 27. Apr 2010 23:02:42

uz aby vypli ten analog, alebo aspon znizili vykon. lebo tie ~500kW vysielace su bordel! k27 a k44 chytim aj bez anteny na tych asi 30km.
samozrejme ze to nejde tak jednoducho ako by sme chceli, ale dufam ze uz coskoro dojde k vypinaniu aby nemali ludia problem s prijmom a bolo konecne miesto pre dalsie nove difitalne kanaly!

inac este som neskusal nasmerovat a ladit k21 zo zoboru. mozno dnes to skusim.
Obrázok užívateľa
thor
 
Príspevky: 34
Registrovaný: Pia 05. Feb 2010 17:48:06
Bydlisko: šamorín

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod MartinZA » Sob 01. Máj 2010 18:04:25

Dani1 píše:Ano, to je ako ked som vo Varine na pasivnu antenu nechytil digital z Krizavy.

Z Varína nie je priamy výhľad na Krížavu?
Antény: veľké pasívne husté sito + prídavné direktory; dve dvojprvkové a jedna jednoprvková teleskopická anténa (boli súčasťou balenia TV prijímačov); kedysi HB9CV na FM
Prijímače: starší Philips pre FM, MW, LW a SW; mobil LG P500 pre FM; od r. 2002 Philips s uhlopriečkou 37 cm pre analógovú TV; od konca r. 2009 DTV-401T pre DVB-T
DVB-T: Bez problémov Krížava, Straník, Hradisko, Lysá hora, Nad Oborou, Veľká Javorina; slabšie Kojál, Ploštiny, Martin
Analóg (výber): K43 - Polsat (po ukončení analógu na Sitne, veľmi slabý odraz od Malej Fatry, pravdepodobne z vysielača Rybnik)
TV bandscan r. 2010: http://www.dxclub.estranky.sk/fotoalbum ... nky-zilina
FM (výber): Skoro stabilný slabší príjem vysielača Kahlenberg na balkóne cez mobilný telefón (105,8 a pri výluke silných neďalekých vysielačov i ďalšie)
MartinZA
 
Príspevky: 65
Registrovaný: Pia 27. Nov 2009 12:24:13
Bydlisko: Žilina

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Uto 04. Máj 2010 18:39:27

dnes som len tak z pasie skusil z mojho balkonu na pasivnu antenu P-2845 naladit K21 zobor, teda vyhodil som zosik. napriek tomu bola kvalita na stb 100% a sila 40%. bez vypadkov. hmm, ach boze,skoda ze Zobor nieje Morava :|
Pozeral som si aj profil krajiny odomna na zlin -valaske klobouky, teoreticky z tohoto smeru by som to naladit mohol ked to bude spustene ale potom som si uvedomil, ze volny pozemok pred nasim domom je pripraveny ny zastavbu. takze mi potom krasne zahata vyhlad tymto smerom a potom sa ja uz na akekolvek sance naladit ceske dvb-t mozem definitvne rozlucit :evil:
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Ned 09. Máj 2010 20:17:44

je pravda ze zobor ma smerom na vychod dost obmedzene vyzarovanie signalu kvoli analogu na K21 (neviem presne aky tv program) ..som sa docital na digitalnitelevize.cz na fore..ale oficialny zdroj som sa nedopatral..ale ak je to pravda,snad to stale nemoze byt tak silne obmedzenie ze sa neda uz 20km na vychod od zoboru vobec naladit..
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod masstersvk » Pon 10. Máj 2010 13:18:44

k21 Je rakuskso digital , antenu som maval nasmerovanu na Gyor-madarsko a ajtak som chytal k21 .... teraz nechytam ani Rakusko ani Nitru D dam si magio a bude pokoj
Tv SAMSUNG TV LE32B651T3WXXH DvB-T/C mpeg2/4
Pc: Cpu:Amd Athlon x2 6000+ 3,1Ghz , Ram:4GB ddr2 800mhz , Vga : Nvidia 9600GT 512ddr3
Hdd: WD500GB , MB : MSi K9n Sli
masstersvk
 
Príspevky: 47
Registrovaný: Štv 17. Dec 2009 18:06:26
Bydlisko: Komárno - Kava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 10. Máj 2010 13:43:57

no to je sice pravda stym K21 z rakuska, ale kvoli nemu by isto nemal zobor obmedzenie smerom na vychod ) .Ak to obmedzenie naozaj aj ma, nie kvoli rakusku.a ako je to u teba s rakuskymi kanalmi K31,K34,K24 ci K52 ? ta 52 je vo V polarizacii ,skus tie , ved tie by u teba mali byt teoreticky tiez zachytitelne
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Pon 10. Máj 2010 14:05:25

no dle fotky co tu nedávno byla tak je to omezení tak maximálně stožárem. anténa je tam všesměrová. ale nevím z které strany vysílače je umístěna, to z té fotky nevydedukuju...
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Pon 10. Máj 2010 14:57:15

no keby aj bola antena tak, ze zrovna smer na TO je v zakryte stoziara, snad to nemoze byt az take obmedzenie vyzarovania, ze by to robilo problem v prijime na 20-30km tym smerom, sak 20 idem zas skusat, tentoraz uz mam prislub od fotra ze mozem zo strechy :D
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod viliamko » Str 12. Máj 2010 0:19:59

az v novych mapach pokrytia som si vsimol ze zobor ide len 12kW a nie 25 ako som si myslel..
viliamko
 
Príspevky: 462
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:59:05
Bydlisko: Galvaniho, Blava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod masstersvk » Štv 13. Máj 2010 12:42:25

uz fici na 39,11kW
Tv SAMSUNG TV LE32B651T3WXXH DvB-T/C mpeg2/4
Pc: Cpu:Amd Athlon x2 6000+ 3,1Ghz , Ram:4GB ddr2 800mhz , Vga : Nvidia 9600GT 512ddr3
Hdd: WD500GB , MB : MSi K9n Sli
masstersvk
 
Príspevky: 47
Registrovaný: Štv 17. Dec 2009 18:06:26
Bydlisko: Komárno - Kava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Štv 13. Máj 2010 12:57:49

masstersvk píše:uz fici na 39,11kW


jak víš? měřils výstup koncového stupně vysílače? ;-)
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Daniel9911 » Štv 26. Máj 2011 12:18:13

čavko neviete približne kedy spustia druhy multiplex v Štúrovskom vysielači ??? lebo čo som písal do Towercomu tam mi raz povedali že začiatkom mája a ked som písal v maju tak že koncom mája .Alebo či to bude niekedy spustené ?? dakujem za odpoved
Daniel9911
 
Príspevky: 12
Registrovaný: Str 02. Feb 2011 12:48:57
Bydlisko: Veľké Ludince, LV

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod David Kriz » Štv 26. Máj 2011 12:53:43

Daniel9911 píše:čavko neviete približne kedy spustia druhy multiplex v Štúrovskom vysielači ??? lebo čo som písal do Towercomu tam mi raz povedali že začiatkom mája a ked som písal v maju tak že koncom mája .Alebo či to bude niekedy spustené ?? dakujem za odpoved

dávno jede
http://www.dvbt.towercom.sk/aktuality.php?article=203
Obrázok užívateľa
David Kriz
 
Príspevky: 1029
Registrovaný: Štv 26. Nov 2009 22:04:47
Bydlisko: Uherské Hradiště, Morava

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Daniel9911 » Štv 26. Máj 2011 13:07:16

David Kriz píše:
Daniel9911 píše:čavko neviete približne kedy spustia druhy multiplex v Štúrovskom vysielači ??? lebo čo som písal do Towercomu tam mi raz povedali že začiatkom mája a ked som písal v maju tak že koncom mája .Alebo či to bude niekedy spustené ?? dakujem za odpoved

dávno jede
http://www.dvbt.towercom.sk/aktuality.php?article=203


hm mam tv kartu a vnutornú dvb-t antenu a tam mi našlo akurat stv 1,2,3 a madarov
Daniel9911
 
Príspevky: 12
Registrovaný: Str 02. Feb 2011 12:48:57
Bydlisko: Veľké Ludince, LV

Re: Nitra/Štúrovo mux2

Poslaťod Daniel9911 » Štv 26. Máj 2011 13:09:40

MUX3 vysielame nezmeneným výkonom. MUX2 bude koncom mája.

S pozdravom

NMC Towercom


toto mi odpisali

29.aprila .2011
Daniel9911
 
Príspevky: 12
Registrovaný: Str 02. Feb 2011 12:48:57
Bydlisko: Veľké Ludince, LV

Re: K21 - mux2 Nitra/Štúrovo

Poslaťod EnoSat » Str 03. Júl 2019 0:53:33

Prva zmena
Štúrovo - Modrý vrch - 21 preladene na 45
Obrázok
TBS 5880 & AverMedia AverTV Volar GPS 805,ROVER ATOMLIGHT STC+
EnoSat
Moderátor
Moderátor
 
Príspevky: 532
Registrovaný: Ned 27. Sep 2009 18:46:05
Bydlisko: Banska Bystrica

PredchádzajúciĎalší

Späť na Západné Slovensko

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron